Ενώ η χρήση τσίχλας ξυλιτόλης, που προλαμβάνει την τερηδόνα, αποτελεί ήδη παράδοση σε χώρες όπως η Φινλανδία (βλ. Xylitol, a dental miracle sugar [Η ξυλιτόλη, μια φυσική γλυκαντική ύλη και υποκατάστατο ζάχαρης, προλαμβάνει την τερηδόνα και μειώνει την πλάκα]), χάρη στην πρωτοβουλία του δρα Μπρουνς και άλλων η χρήση της ξυλιτόλης έχει καταστεί προσιτή για όλους.

Ο δρ. Μπρουνς είχε πριν από 10 χρόνια την ιδέα ότι, αντί των ακριβών (υπερβολικά ακριβών, πιστεύω) τσιχλών ξυλιτόλης, η ξυλιτόλη στην καθαρή (και πολύ οικονομικότερη μορφή) της θα ήταν εξίσου αποτελεσματική, και επαλήθευσε την υπόθεσή του με εκπληκτική επιτυχία, πειραματιζόμενος αρχικά στον εαυτόν του και κατόπιν σε συναινούντες ασθενείς (βλ. Εκπληκτικές επιτυχίες θεραπείας).

Αρχικά ανακάλυψε κάτι αναπάντεχο: Η χρήση της ξυλιτόλης σε καθαρή μορφή απέδειξε - πέραν από την ήδη επιστημονικά αποδεδειγμένη δράση της κατά των βακτηρίων της τερηδόνας και γενικά στη υγιεινή του στόματος - και την εξαιρετική δράση της στον τομέα των παθήσεων των ούλων και της υγιεινής των (βλ. Εκπληκτικές επιτυχίες θεραπείας), για την ευόδωση της οποίας απαιτούνται προφανώς μεγαλύτερες ποσότητες ξυλιτόλης από αυτές που απαιτούνται για την πρόληψη της τερηδόνας.

Το ότι αυτή η δράση δεν κατορθώθηκε με την ως τότε χρήση τσίχλας ξυλιτόλης οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι οι νόσοι των ούλων μπορούν να επηρεαστούν θετικά μόνο με ποσότητες ξυλιτόλης υψηλότερες από αυτές που περιέχονται στην τσίχλα - αυτό υποθέτει ο δρ. Μπρουνς.

Πολλές προσπάθειες του στρατευμένου οδοντιάτρου, των ειδικών, των συναδέλφων και πανεπιστημιακών να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις του σε πληθώρα ασθενών και να προκαλέσουν έτσι ερευνητικά προγράμματα, που θα βεβαίωναν τη δραστικότητα (είναι όμως πολυέξοδα και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ένα πρόσωπο) έκρουσαν ως τώρα σε ώτα μή ακουόντων, σε αμφιβολίες και σκεπτικισμό, επειδή -όπως είπε ο δρ. Μπρουνς- «ο σκεπτικισμός υπερίσχυε πάντοτε της εμπειρίας και της παρατήρησης».

Γι' αυτόν τον λόγο είναι αναγκαίο και στην περίπτωση της ξυλιτόλης «ένα κίνημα από κάτω» (κάτι που το δίκτυο διευκολύνει αφάνταστα), για να βοηθήσει στην επιτυχία αυτών των σημαντικών γνώσεων για το καλό της ανθρωπότητας, δηλαδή στη μεταλαμπάδευσή τους στον ευρύ πληθυσμό, πολύ πριν αποτελέσουν ίσως κάποτε το status quo της επιστήμης.

Οι τρεις εξαιρετικές επιδράσεις της ξυλιτόλης

(Οι ακόλουθες παράγραφοι είναι σύντομη σύνοψη και επέκταση της πρώτης σελίδας της Healing Teeth Naturally για την ξυλιτόλη Xylitol, the dental miracle sugar [Η ωφέλεια της ξυλιτόλης για την υγεία των δοντιών: προληπτική της τερηδόνας και αντιτερηδογόνος] και βασίζεται στις πρωτοπόρες διαπιστώσεις και εμπειρίες του οδοντιάτρου δρος Ούλριχ Μπρουν με την εντατική χρήση καθαράς ξυλιτόλης, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα αντικείμενο επιστημονικής έρευνας [δηλαδή ξυλιτόλης σε καθαρά μορφή αντί, όπως συνήθως, με τσίχλα και παστίλια] για την πλύση του στόματος και για την υγιεινή των δοντιών.)

1. Η ξυλιτόλη εξαλείφει επιλεκτικά τα βακτήρια της τερηδόνας (streptococcus mutans), τα οποία παράγουν οξέα και πλάκα στην πλήρη στοματική κοιλότητα, δηλαδή καταπολεμά την πτώση των δοντιών στη ρίζα της.

Μηχανισμός δράσης: Το s. mutans, το οποίο τρέφεται από υδατάνθρακες, προσπαθεί να μεταβολίσει και την ξυλιτόλη. Δεν το επιτυγχάνει όμως, γιατί η ξυλιτόλη μπλοκάρει στο s. mutans ένα αναγκαίο ένζυμο για τον μεταβολισμό της σακχάρεως, έτσι ώστε τα βακτήρια s. mutans, παρόλο που υπάρχει ζάχαρη στο στόμα, δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να παραγάγουν ενέργεια και πεθαίνουν από έλλειψη ενέργειας.

Με άλλα λόγια, όσο η συγκέντρωση ξυλιτόλης στη στοματική κοιλότητα είναι επαρκής για να κορέσει όλα τα υπάρχοντα βακτήρια s. mutans, τα βακτήρια αυτά εξοντώνονται αποτελεσματικά, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Αν τα βακτήρια αυτά εμποδίζονται με αυτόν τον τρόπο στο μεταβολισμό τους, δεν μπορούν να παράγουν ούτε οξέα ούτε πλάκα, έτσι ώστε οι βασικές αιτίες της τερηδόνας και των ουλικών φλεγμονών αίρονται.

Εξαιτίας της σιαλοδιαλυτής σύστασής της η ξυλιτόλη υγραίνει και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών (τα οποία σύμφωνα με τη γερμανική Stiftung Warentest αποτελούν το 40% της συνολικής οδοντικής επιφάνειας) κι έρχεται σε επαφή με τα εκεί εγκατεστημένα βακτήρια.

2. Η ξυλιτόλη διαθέτει μια ως τώρα όχι απόλυτα διερευνημένη καθαριστική ιδιότητα

Σύμφωνα με τις εμπειρίες του οδοντιάτρου δρ. Μπρουνς η ξυλιτόλη σε μορφή σκόνης διαθέτει καθαριστική ιδιότητα, η οποία υπερβαίνει εκείνη της οδοντόκρεμας (αν βέβαια ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί υλικά που ταλαιπωρούν τα δόντια· η ξυλιτόλη, όντας σιαλοδιαλυτή, δεν έχει τριπτική δράση). Γι' αυτόν τον λόγο η ξυλιτόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά ως υποκατάστατο των μεθόδων υγιεινής του στόματος, λ.χ. να χρησιμοποιηθεί ως οδοντόκρεμα.

3. Η ξυλιτόλη διευκολύνει την επιτυχή φροντίδα των δοντιών.

Επειδή η ξυλιτόλη εξοντώνει αποτελεσματικά τα βακτήρια που ευθύνονται για τα επικίνδυνα οξέα και για την πλάκα, ο καθαρισμός των δοντιών ή/και το πλύσιμο με οδοντόκρεμα καθίστανται λιγότερο αναγκαία. Δεν είναι δηλαδή αναγκαίο να καθαρίζεται μετά από κάθε γεύμα κάθε δόντι σε όλη την επιφάνειά του με το βουρτσάκι, την κλωστή κ.λπ. Αρκεί μια σύντομη χρήση ξυλιτόλης όπως περιγράφεται ακολούθως:

Ξυλιτόλη για τον καθαρισμό δοντιών, ούλων και στόματος και για την θεραπεία τους (Σύσταση χρήσης σύμφωνα με τον οδοντίατρο δρα Μπρουν)

Για πιπίλισμα & πλύσιμο δοντιών

(Τουλάχιστον) 3 φορές την ημέρα παίρνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερη ξυλιτόλη στο στόμα, κάνουμε πλύσεις του στόματός μας για 3-5 λεπτά με το γλυκό σάλιο που προκύπτει και πτύουμε. Εναλλακτικά πλένουμε με σάλιο ξυλιτόλης για 3-5 λεπτά τα δόντια με βουρτσάκι. Δεν ξεπλένουμε το στόμα, γιατί το τελικό ξέπλυμα με νερό μειώνει αποφασιστικά την ευεργετική δράση της ξυλιτόλης.

Εκθέτοντας λοιπόν έτσι τα επικίδυνα βακτήρια του στόματος για ώρες ή καθ' ολόκληρη τη νύχτα στις επιθέσεις της ξυλιτόλης (η οποία εισδύει και στα ενδιάμεσα διαστήματα των δοντιών και στους περιοδοντικούς θύλακες), τα βακτήρια αυτά εξαλείφονται επιλεκτικά.

Βλέπε και Frequently Asked Questions regarding the use of pure xylitol sugar (Συχνές ερωτήσεις για τη χρήση της ξυλιτόλης σε καθαρή μορφή σύμφωνα με τις συστάσεις χρήσης του δρα Μπρουνς).

Σημείωση: Η σύσταση του δρα Μπρούνς, αντί του μασήματος τσίχλας ξυλιτόλης, να πλένεται το στόμα και να καθαρίζονται τα δόντια, έχει βέβαια το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν είναι απαραίτητη η κατάπωση, όπως λ.χ. κατά τη χρήση τσίχλας, γιατί με τη μέθοδό του απλώς πλένονται τα δόντια.

Όσοι έχουν ενδοιασμούς να καταπιούν ξυλιτόλη ή όσων το πεπτικό σύστημα ερεθίζεται, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξυλιτόλη κατά τον δρα Μπρουνς, γιατί η πρόσληψη από τον βλεννογόνο του στόματος θα είναι μηδενική ή ελάχιστη.

Εκπληκτικές θεραπευτικές επιτυχίες ακόμα και σε "απέλπιδες" περιπτώσεις

Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, οι ως τώρα επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη επίδραση της ξυλιτόλης στην τερηδόνα και στην υγιεινή των δοντιών έγιναν αποκλειστικά σχεδόν με ελάχιστες ποσότητες ξυλιτόλης (με τσίχλα δηλαδή), κάτι που μάλλον εξηγεί γιατί δεν ανακαλύφθηκαν ή/και δεν περιγράφηκαν από άλλους οι επιπλέον επιδράσεις της ξυλιτόλης από τις πλούσιες εμπειρίες του δρα Μπρουνς, που αριθμούνται ακολούθως.

1. Ασθένειες των ούλων / περιοδοντίτιδα: εξαιρετικές επιτυχίες κατά την θεραπεία, ακόμα και χωρίς μεταβολή της υγιεινής του στόματος· οι περιοδοντικές νόσοι σταθεροποιήθηκαν, οι φλεγμονές των ούλων υποχώρησαν σημαντικά.

Όπως έδειξε η πολυετής εμπειρία, η ξυλιτόλη διαθέτει ισχυρή θεραπευτική δράση για τα ούλα (ένα ασιατικό πανεπιστήμιο διεξάγει αυτόν τον καιρό ανάλογη επιστημονική έρευνα). Η επιτυχία παρουσιάστηκε χωρίς εξαίρεση σε όλα τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Μοναδική προϋπόθεση είναι η χρήση ξυλιτόλης 3-4 φορές ημερησίως από 3 έως 5 λεπτά και για διάστημα 1-2 μηνών (σε όσους η συνιστώμενη δοσολογία [μισό κουτάλι του γλυκού] δεν οδήγησε σε επιτυχία, βοήθησε η διπλή δόση).

Χαλαρά δόντια σταθεροποιήθηκαν πάλι (ένα ανεξήγητο και αναπάντεχο φαινόμενο).

2. Η τερηδόνα και η παραγωγή νέας τερηδόνας

εμποδίζονται με τη χρήση της ξυλιτόλης· η υπάρχουσα τερηδόνα εξαφανίζεται σχεδόν τελείως ή πολλές φορές σταματάει (σταθεροποίηση της εν εξελίξει τερηδόνας). Οι πιο πάνω διαπιστώσεις απαιτούν πάντως παρακολούθηση άνω του ενός έτους.

Ακόμα και η τερηδόνα που βρίσκεται στα όρια των θηκών μπορεί να εμποδιστεί ή να σταματήσει με την ξυλιτόλη (αυτό προφανώς δεν ισχύει για τερηδόνα που βρίσκεται κάτω από τις θήκες).

3. Πλάκα

Αν έχει εμφανιστεί πλάκα είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθεί.

4. Ευαισθησία των αυχένων των δοντιών

Οι ευαίσθητοι αυχένες των δοντιών απέβαλαν πολύ σύντομα την ευαισθησία τους (βλέπε και συμβουλές για τη χρήση της ξυλιτόλης My sensitive tooth necks hurt when rinsing with xylitol [Οι ευαίσθητοι αυχένες των δοντιών μου πονούν όταν πλένω τα δόντια μου με ξυλιτόλη].)

5. Γλώσσα

Ένα θετικό συνοδευτικό φαινόμενο είναι ότι η γλώσσα, εάν έχει επίχρισμα, αποκτά πάλι το υγιές ροζ χρώμα της (τα βακτήρια εποικίζουν και τη γλώσσα, που εξαιτίας της ανώμαλης επιφάνειάς της αποτελεί μια ιδεώδη «φωλιά» γι' αυτά). Έτσι, η χρήση της βούρτσας για τον καθαρισμό της γλώσσας και το καθημερινό της ξύσιμο αποτελούν παρελθόν.

6. Κακοσμία στόματος (πρωινή και εν γένει)

Σημαντική βελτίωση, έως και εξαφάνιση (επέρχεται όταν δεν ξεπλένεται το στόμα μετά από το βραδινό πλύσιμο των δοντιών με ξυλιτόλη / μετά από την πλύση του στόματος με ξυλιτόλη.

7. Η πέτρα των δοντιών

εμφανίστηκε σημαντικά μειωμένη.

8. Καθαρισμός των ναρθήκων positioner.

Nάρθηκες positioner, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για αρκετές ώρες σε διάλυμα ξυλιτόλης (που περιείχε 10 % / 20 % ξυλιτόλη) καθαρίστηκαν κι έπαψε η κακοσμία τους. Βλ. Further helpful xylitol applications (Περαιτέρω εφαρμογές της ξυλιτόλης).

9. Φλεγμονές κατόπιν τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων

Επίμονες (και επικίνδυνες) φλεγμονές γύρω από νέα εμφυτευμένα δόντια, κατά τις οποίες όλα τα άλλα θεραπευτικά μέτρα απέτυχαν (π.χ. η χλωροεξιδίνη [chlorhexidine]) εξαφανίστηκαν μετά από δεκαήμερη χρήση ξυλιτόλης.[2]

10. Το πλύσιμο δοντιών

απώλεσε την κυρίαρχη σημασία του κατά την φροντίδα των δοντιών.[3]

Πιθανά επακόλουθα της μαζικής χρήσης ξυλιτόλης στον τομέα της υγιεινής και της φροντίδας των δοντιών

Ενώ τα επακόλουθα αυτά είναι εξαιρετικά ευχάριστα και ευπρόσδεκτα για τους κοινούς πολίτες (διάλυση της πλάκας, δηλαδή πολύ λιγότερη τερηδόνα και περιοδοντικές νόσοι, ελάχιστες ή καμμία επίσκεψη στον οδοντίατρο), τα επαγγέλματα που ζουν σήμερα άμεσα ή έμμεσα από την επιδημία της τερηδόνας θα πλήττονταν ζωτικά.

Πρόκειται κατ' αρχάς για τους οδοντιάτρους. Αλλά και το σύνολο της βιομηχανίας προμηθειών (οι εξοπλίζοντες οδοντιατρεία, εργαστήρια, οι παραγωγοί ιατρικών εργαλείων, η εμπορία φαρμάκων κ.λπ.) θα έβλεπε τα έσοδά του να μειώνονται μαζικά.

Με άλλα λόγια, η ξυλιτόλη, αν γίνει κανονική χρήση της, θα προκαλέσει επανάσταση στην οδοντιατρική, ενώ χάρη στην πρωτοπόρο δουλειά του δρα Μπρουνς έχει καταστεί προσιτή σχεδόν για όλους (βλ. Even xylitol sugar is still too expensive for me [Ακόμη και η ξυλιτόλη δεν μου είναι προσιτή]).

(Άλλες γλώσσες: English Deutsch Francais Español)

Επίσης δείτε Ένα ισχυρό φάρμακο κατά του πονόδοντου: πλύσεις στόματος με αλάτι.

Σημειώσεις

* Για κάθε ενδεχόμενο δηλώνουμε ότι η Healing Teeth Naturally δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο προς τον δρα Μπρουνς, και ότι ο τελευταίος μάλλον θα αποστασιοποιείτο από διάφορα άλλα περιεχόμενα αυτού του ιστοχώρου.

1 Healing Teeth Naturally doesn't recommend using conventional toothpaste, see Toothpaste: hazardous to dental and bodily health?.

2 Healing Teeth Naturally is against tooth implants (for reasons see Potential risks of dental implant surgery: from implant failure to irreparable nerve damage).

3 More under Xylitol sugar rinses and brushing testimonials.

Has this site helped you?

Please see Support this site for ways to support my work at no financial cost.

Dental self-healing