Žvecilni gumi s ksilitolom za preprecevanje kariesa je že uveljavljena tradicija v nekaterih državah, kot je Finska (glej Xylitol, a dental miracle sugar? [Ksilitol: cudežni sladkor za zdrave zobe?]). Po zaslugi dr. Bruhna pa je uporaba ksilitola za zdravje zob postala dostopna tako rekoc vsakomur.

Zacelo se je pred skoraj desetletjem, ko se je dr. Bruhnu posvetila genialna zamisel, da bi namesto uporabe razmeroma dragih (po mojem dejansko precenjenih) žvecilnih gumijev s ksilitolom in podobnih izdelkov ljudem raje omogocili uporabo cistega ksilitola, torej brezovega sladkorja v cisti obliki (ki je veliko cenejši).

Tako bi za precej nižjo ceno dobili enake pozitivne ucinke za zdravje zob.

To hipotezo je sklenil preizkusiti kar na lastnih zobeh. Eksperiment je bil zelo uspešen. Nato je s pomocjo prostovoljcev preizkus nadaljeval. Uspelo mu je dokazati, da je uporaba cistega ksilitola v prahu res ucinkovita (glej Osupljive zgodbe o uspešnem samozdravljenju zob).

V okviru teh poskusov je dr. Bruhn odkril tudi nekaj, kar ga je sprva zelo presenetilo: cisti ksilitol ni bil ucinkovit le proti bakterijam, ki povzrocajo zobno gnilobo in splošno koristen za zobno higieno, kar so potrdile že prejšnje znanstvene študije, temvec je pokazal izjemen ucinek proti boleznim obzobnega tkiva (glej Osupljive zgodbe o uspešnem samozdravljenju zob).

Slednje je mogoce razložiti le z domnevo, da so za takšne ucinke na dlesni potrebne vecje kolicine ksilitola od tistih, ki zadostujejo za preprecevanje kariesa.

Drugace povedano, dejstvo, da takšnih zdravilnih ucinkov ksilitola na dlesni doslej niso bili dokumentirani v uradnih študijah (velika vecina teh študij je za raziskavo uporabila žvecilni gumi s ksilitolom), je verjetno razložljivo s tem, da parodontalno bolezen unicijo šele vecji odmerki ksilitola od tistih, ki ga vsebuje žvecilni gumi, uporabljen v uradnih raziskavah.

Številni poskusi tega vestnega zobozdravnika, ki mu ni vseeno za ljudi, da bi svoja spoznanja (temeljeca na vecletnih poskusih s skupno vec sto pacienti) razširil med svojimi kolegi v strokovnih krogih in na univerzah, so vecinoma padli na gluha ušesa ali pa sta jih pricakala dvom in skepsa.

Kot je dejal dr. Bruhn, "je skepsa vedno imela prednost pred izkušnjami in opazovanjem".

Drugace povedano, svet bo moral še pocakati na znanstvene študije (podobne tistim, ki so že bile izvedene s ksilitolovim žvecilnim gumijem), ki bodo utemeljile te nove ugotovitve (in ki jih zaradi velikih stroškov ne more financirati posameznik).

Zato bo morda potrebno "ljudsko" gibanje (kar internet na sreco omogoca), da bi ta pomembna spoznanja v korist cloveštva ugledala luc dneva in prišla v javnost dolgo preden jih bo potrdila in priznala uradna znanost.

TRI IZJEMNE KORISTI UPORABE KSILITOLA

(Naslednje besedilo je kratek povzetek in obenem nadaljevanje prve strani, posvecene ksilitolu, na Healing Teeth Naturally, tj. clanka xylitol, the dental miracle sugar, in temelji na novih spoznanjih in izkušnjah zobozdravnika dr. Ulricha Bruhna v zvezi doslej znanstveno še nepotrjene intenzivne uporabe cistega ksilitola [torej ne le kot dodatka, npr. v žvecilnih gumijih] za izpiranje ust in zobno higieno na splošno.)

1. Ksilitol selektivno zavira in scasoma unici kariogene bakterije Streptococcus mutans (bakterije, ki tvorijo zobne obloge in proizvajajo kislino) v celotni ustni votlini, kar pomeni, da ksilitol v kali zatira zobno gnilobo.

Mehanizem delovanja: bakterija S. mutans živi od ogljikovih hidratov in si bo prizadevala presnoviti tudi ksilitol,, kar pa ji ne uspe, ker ksilitol zavira encim, ki ga S. mutans potrebuje za presnovo sladkorja. Tako bakterija ne more izkoristiti sladkorja za proizvodnjo energije, niti ce so socasno v ustih prisotni tudi bakteriji dostopni sladkorji (npr. saharoza)[3]. To pomeni, da bo S. mutans zaradi pomanjkanja energije scasoma odmrla.

Ali drugace povedano, ce je koncentracija ksilitola v slini dovolj visoka, da prežame vse bakterije S. mutans v ustih, bodo te prej ali slej vse odmrle.

Seveda bakterije S. mutans ob tako ovirani presnovi ne morejo proizvajati zobnih oblog in kisline, kar pomeni, da ksilitol v kali zatre vzrocne dejavnike zobne gnilobe in vnetja dlesni.[5]

Zaradi topnosti v slini ksilitol seže tudi v medzobne prostore (površina teh znaša po izsledkih nemške revije Stiftung Warentest kar 40% celotne površine zob) in s tem doseže tudi bakterije na težko dostopnih mestih.

2. Ksilitol ima cistilni ucinek, ki doslej še ni bil raziskan.

Zobozdravnik dr. Bruhn je ugotovil, da ksilitol v prahu cisti zobe ucinkoviteje od katere koli zobne paste (razen ko so za cišcenje oblog potrebna mocna abrazivna sredstva in postopki; ksilitol zaradi topnosti v slini namrec sam po sebi nima abrazivnega ucinka).

Zato lahko ksilitol uporabljamo namesto drugih ustnih higienskih ukrepov, kot je uporaba zobne paste.[1]

3. Ksilitol poenostavi uspešno zobozdravstveno nego.

Ker ksilitol tako ucinkovito unicuje bakterije, odgovorne za tvorbo zobnih oblog, in nevarne kisline, postaneta cišcenje in umivanje zob manj pomembna. Z drugimi besedami, ponosnemu lastniku zob teh ni vec treba vestno cistiti s šcetko in nitko vsakega posebej po vsakem obroku; namesto tega zadošca krajša uporaba ksilitola, kot je opisana v naslednjih vrsticah.

Ksilitol za cišcenje in zdravljenje zob, dlesni in ust
(po priporocilih dr. Bruhna)

Ksilitol za sesanje, izpiranje ust in šcetkanje zob

Vsaj 3-krat na dan vzemite pol cajne žlicke mletega ksilitola (ali vec) in 3 - 5 minut žvrkljajte po ustih nastalo zmes ksilitola in sline; potem izpljunite. Lastno slino, prepojeno s ksilitolom, lahko uporabite tudi kot "zobno pasto" in si z njo umivate zobe 3 do 6 minut. Ust ne izperite z vodo, kajti voda obcutno zmanjša pozitivni ucinek ksilitola.

Ko nevarne ustne bakterije tako za vec ur ali cez noc izpostavimo delovanju ksilitola (kot že receno, ksilitol namrec seže tudi v žepke in špranje med zobmi), te bakterije zelo uspešno odstranimo iz ustne votline.

(Primerjaj Frequently Asked Questions regarding the applications of pure xylitol sugar according to dentist Dr. Bruhn's recommendations [Pogosto zastavljena vprašanja glede rabe cistega ksilitola v skladu s priporocili zobozdravnika dr. Bruhna].)

Opomba: Dr. Bruhn namesto uporabe žvecilnega gumija s ksilitolom priporoca cisti ksilitol za izpiranje ust in umivanje zob, kar ima tudi to prednost, da ksilitola pri spiranju ust ali krtacenju zob ni treba pogoltniti (v nasprotju s slino, ki se tvori pri žvecenju gumija).

To olajša rabo vsem tistim, ki morda dvomijo o varnosti uživanja ksilitola ali ki ga morda ne prebavljajo najbolje (prim. Xylitol safety issues), kajti absorpcija ksilitola skozi sluznico je prejkone minimalna.

Osupljive zgodbe o uspešnem samozdravljenju zob), celo v "brezupnih" situacijah

Kot že receno, so pri veliki vecini znanstvenih študij, ki potrjujejo blagodejni vpliv ksilitola na odpravljanje kariesa in na zobno higieno, uporabili manjše kolicine ksilitola, kakršne vsebujejo žvecilni gumiji. To bi pojasnilo, zakaj drugi raziskovalci še niso odkrili oziroma opisali dodatnih ucinkov, ki se pokažejo pri intenzivnejši uporabi ksilitola in so jih izkusili dr. Bruhn in njegovi pacienti.

Tu navajamo nekatere teh izkušenj.

1. Parodontalna bolezen / periodontitis / gingivitis: odlicni uspehi, celo ob nespremenjeni ustni higieni pacienta. Parodontalna bolezen se je ustavila, vnetje dlesni se je obcutno zmanjšalo.

Kot so pokazale dolgoletne prakticne izkušnje dr. Bruhna, ima ksilitol izrazito zdravilen ucinek na dlesni (neka univerza v Aziji trenutno proucuje ta ulinek). Prav vsi udeleženci poskusa brez izjeme so doživeli uspeh ob uporabi ksilitola 3 - 4-krat dnevno, od 3 do 5 minut, 1 do 2 meseca.

(In ce obicajni odmerek, pol cajne žlicke, ni zadošcal za dosego želenega ucinka, je ucinkoval podvojen odmerek ksilitola.)

Majavi zobje so postali spet trdni (kar je nerazložljiv in nepricakovan ucinek).

2. Obstojeco ali novo zobno gnilobo je s ksilitolom mogoce ozdraviti oziroma prepreciti. Že prisotna zobna gniloba popolnoma izgine ali se ustavi (stabilizacija procesa zobne gnilobe). Vendar je za zanesljivo ugotovitev, da je res tako, potrebno leto dni ali vec opazovanja.

Zobno gnilobo na robu krone je s ksilitolom mogoce prepreciti ali ustaviti (kar pa najbrž ne velja, ce je karies pod zobno krono).

3. Zobne obloge

Ce se še vedno tvorijo obloge, jih je s ksilitolom zelo preprosto odstraniti.

4. Obcutljiv zobni vrat

Vratovi zob so hitro izgubili obcutljivost (prim. "My sensitive tooth necks hurt when I do a xylitol rinse").

5. Jezik

Še en pozitiven stranski ucinek ksilitola je, da obložen jezik znova postane zdravo rožnate barve, obloge pa izginejo (bakterije se namrec naselijo tudi na jeziku, ki jim s svojimi neštetimi žepki ponuja idealen dom). Ko je tako vzpostavljeno naravno samocišcenje jezika, postane vsakdanje strganje oblog z jezika stvar preteklosti.

6. Dih (jutranji zadah in slab zadah na splošno)

Obcutno izboljšanje ali popolno izginotje slabega zadaha. (Najboljši ucinek dosežemo, ce upoštevamo zgornja navodila in gremo spat brez izpiranja ostankov ksilitola v ustih [po šcetkanju ali izpiranju s ksilitolom si torej ust ne smemo splakniti z vodo]).

7. Tvorba zobnega kamna (tartar) se je mocno zmanjšala.

8. Cišcenje zobnih aparatov

Zobni aparati, ki so se nekaj ur namakali v 10 - 20 % raztopini ksilitola, so postali cisti in brez vonja. Prim. Further helpful xylitol applications [Dodatne koristne uporabe ksilitola].

9. Vnetje po kirurškem zobnem vsadku.

Neprijetne (in nevarne) okužbe okoli na novo vstavljenih zob, kjer so vsi drugi ukrepi, npr. raba Chlorhexidine [klorheksidina], odpovedali, so se uspešno odzvale na ksilitol v dobrem tednu dni.[2]

10. Šcetkanje zob ni vec kljucnega pomena za cišcenje zob.[4]

Možne posledice množicne uporabe ksilitola v zobni higieni

Zgoraj navedeni ucinki so vecini ljudi seveda zelo dobrodošli in prijetni: nic vec zobnih oblog, kar pomeni bistveno manj zobne gnilobe in obolelih dlesni, nic vec - ali vsaj bistveno manj - obiskov pri zobozdravniku. Le kdo si tega ne bi želel?

Stroke in poklici, ki živijo od slabih zob. Upad epidemicne obolelosti zob in dlesni bi jih posredno ali neposredno krepko udaril po žepu. Najprej seveda zobozdravnike, vendar ne le njih - tudi celotno zobozdravstveno industrijo (dobavitelje opreme in instrumentov za zobozdravstvene ordinacije, laboratorije, farmacevte itd.).

Vsi ti bi obcutili velik upad prihodkov. Drugace povedano, ksilitol bi ob pravilni in dosledni rabi lahko povzrocil revolucijo v zobozdravstvu.
Kot že receno, je ksilitol po zaslugi pionirskega dela dr. Bruhna zdaj postal dostopen skoraj vsem.

Od posameznika pa je odvisno, ali bo ponujeno priložnost sprejel. (Prim. Even xylitol sugar is still too expensive for me).

Vam je bila ta stran v pomoc?

Ce je tako, bi morda hoteli deliti njeno pozitivno sporocilo z drugimi in nas podpreti, kakor koli želite. Click here (Ce kliknete tu, boste našli nekaj predlogov, kako nam lahko pomagate, ce to želite. Ne bodo vas stali denarja; dovolj je že, ce drugim poveste za to stran, postavljeno za dobro dobro.)

Opombe

* Prosimo, upoštevajte, da spletna stran Healing Teeth Naturally nikakor ni nastala v povezavi z dr. Bruhnom. Dr. Bruhn se po vsej verjetnosti ne bi strinjal z nekaterimi, marsikaterimi ali celo vecino drugih gradiv, objavljenih na tej spletni strani.

1 Pri Healing Teeth Naturally ne priporocamo uporabe obicajnih zobnih past. (Glej: Toothpaste: hazardous to dental and bodily health? [So zobne paste nevarne za zdravje zob in telesa?]).

2 Pri Healing Teeth Naturally smo proti zobnim vsadkom (za razloge glej Potential risks of dental implant surgery: from implant failure to irreparable nerve damage [clanek Potencialne nevarnosti zobnih vsadkov, od neuspeha vsaditve do nepopravljive poškodbe živcev]).

3 Osebno sem ugotovila, da je to še posebej dobrodošla lastnost. Ko pojem živilo, ki vsebuje sladkor, in si potem umijem zobe z "zdravo", zobno pasto, lahko kmalu zatem še vedno cutim v ustih priokus sladkorja (podobno kot pri drugih živilih). To je morda posledica dejstva, da se sladkor (kot sem prebrala) menda "skrije" v razlicne koticke v ustih. Ksilitol pa onemogoci tudi te trmaste ostanke sladkorja in jim prepreci, da bo ustvarjali kisline.

4 Vec v clanku: Xylitol sugar rinses and brushing testimonials [Pricevanja o splakovanju ust in šcetkanju zob s ksilitolom].

5 Vec v clanku Dentinal fluid transport - revolutionary theory of natural caries resistance and cariogenesis.

Razišcite vec clankov o samozdravljenju zob.